Yhteistyökumppanit

perjantai 13. heinäkuuta 2018

Organowood, vaihtoehto Siperian lehtikuuselle?

Terassin runko on ollut valmiina jo toista viikkoa, mutta itse terassilaudat onkin aiheuttaneet enemmän päänvaivaa kun osasimme edes kuvitella...

Päätös kansimateriaalista tehtiin jo aikapäivää sitten, se olisi Siperian lehtikuusi (Larix Sibirica). Perusteluina helppohoitoisuus ja harmaantuva väri. Huolellisesti tutkimme eri toimittajia, kyselimme toimittajasuosituksia sekä käyttökokemuksia. Palautteen perusteella olimme valmiit panostamaan laadukkaaseen  materiaaliin, jotta välttyisimme tikuilta ja lastuilta, jotka nousivat vahvimmin esille negatiivisissa kommenteissa. Useat ammattilaiset mainitsivat myös, että hyvätkin toimittajat toimittavat vaihtelevaa laatua, joten erän kanssa kannattaisi olla tarkkana.

Koska yläterassin päälle tulee terassilasitus, halusimme varsinkin sille osalle hyvälaatuiset puut, jotka eivät rikkoisi jalkojamme ja joita ei tarvitsisi alkaa vaihtamaan (lasituksen eliniän aikana). Yläterassi varmasti myös lämpenee ajoittain huomattavasti (jos lasit ovat kiinni), jolloin tärkeää olisi, ettei puu saisi pihkaantua. Toimittajaa valitessamme, kerroimme myös huolemme laadusta sekä pyysimme valitsemaan hyvälaatuisia lautoja (tilattu määrä ei ollut mahdottoman suuri).

Kuinkas sitten kävikään... no ei kovinkaan hyvin... tai ehkäpä onni onnettomuudessa...


Tilasimme erän kotimaista lehtikuusta, joka osoittautui lähemmän tutkimisen jälkeen meidän laatukriteereihin nähden sopimattomaksi. Tukkikoko oli ollut ehkä aika pieni, sillä laudoissa oli todella paljon oksan kohtia, varsinkin tummia, joiden pelättiin irtoavan kuivuessaan ja jättävän lautaan reikiä. Höyläysjälki oli oksien ympärillä, jopa kämmenen kokoisilta alueeilta, todella karheata, näiden alueiden pelkäsimme tikkuuntuvan. Yllättävän paljon oli myös havaittavissa lastuuntuvia kohtia, osa jo noussut ylös, eli mitäs sitten kun puu olisi vielä kuivunut. Yritimme sortata lautoja, jos olisimme saaneet edes yläterassille priimaa, mutta ei niitä ollut kuin murto-osaan. Jouduin soittamaan toimittajalle ja kysymään, josko meille olisi vahingissa tullut kakkoslaatuinen erä, ei ollut. Koska laatukriteerimme eivät kohdanneet, toimittaja lupautui hakemaan tavaran pois.

Eipä hätää, olimme käyneet katsomassa Venäjältä tuotua Siperian lehtikuusta tuttumme valmistuvalla terassilla. Lauta näytti todella vähäoksaiselta ja siistiltä. Uutta tilausta vaan sisälle, tämäkin siis useammasta lähteestä suositeltu toimittaja ja jälleen kerroimme huolemme sekä laatukriteerimme. Tavara saatiin nopeasti tontille ja seuraavana päivänä aloimme sorttaamaan lautaa. Tämä erä oli pintapuolisesti paremman näköistä, mutta lähempi tarkastelu osoitti, että suurimmassa osassa lautoja oli pihkataskuja, valmiita oksan koloja, reunoilta lohjenneita tai pystysuunnsssa haljenneita lautoja. Jälleen soitimme toimittajalle ja ihmettelimme tavaran laatua, uusi erä olisi tulossa vasta kuulemma reilun viikon päästä ja sitä ennen ei olisi muun laatuista tavaraa tarjolla. Onneksi tämäkin toimittaja ehdotti tavaran hakemista pois.

Nyt jouduimme tosissaan istumaan alas ja pohtimaan vaihtoehtoja uudestaan. Joko meille kävi vain todella huono tuuri kahden toimittajan juuri meille toimittaman erän kanssa, tai kuvitelmamme hyvälaatuisesta laudasta on vaan epärealistinen; eli yläterassille tarvittava määrä (1/3 koko määrästä) piti olla pihkatonta, terveoksaista, suoraa, homeetonta, lastuuntumatonta, pystysuunnassa valmiiksi halkeamatonta, tai reunoista lohkeamatonta lautaa... Alaterassille ja sivuihin olisimme voineet käyttää kyllä huonompilaatuisen tavaran...

Olimme siis jälleen lähtötilanteessa, nyt tosin oli se yksi ja ainoa valittu vaihtoehto suljettu pois. Harkinnassa käväisi UPM ProFi komposiitti, mutta koska alaterassin runko oli tehty niin, että terassi mukailee muodoiltaan päädyn kalliota, ei tämä materiaali oikein antanut siihen enää mahdollisuutta.

Seuraavana harkinnassa oli Accoya. Siinäpä vasta superkaunis ja laadukas materiaali. Miten ihmeessä emme olleet törmänneet siihen aiemmin? Kävimme tutustumassa siihen lähemmin maahantuojalla sekä isompana pintana  Helsingin Jätkäsaaren Wood Cityn seinillä. Viikon päivät hivelin saamaamme mallipalaa ja pyörittelin jäljellä olevaa rakennusbudjettia. Tämä materiaali vakuutti meidän kaikin puolin, ainoa haaste oli raha, joka tässä vaiheessa on jo aika tarkkaan laskettu muualle...
Jos haluatte ekologisen, pitkäikäisen ja virheettömän terassilaudan, se on tämä :)
Takavasemmalta kaverini, Rakentamisen laaja käsikirja amatöörille blogista, ehdotti Organowoodia. Ja taas Google laulamaan... Siitäpä vaan löytyi todella minimaalisesti käyttäjäkokemuksia Suomesta. Tässä vaiheessa kuitenkin oltiin jo valmiita epätoivoisiin tekoihin, eli tilaamaan matsku näkemättä ja kuulematta muita kuin myyjää :) Pihassa on nyt 700 metriä 34 x 170 mm Organowood terassilautaa ja tästä se lähtee... ja lisää myöhemmin... :)
Organowoodista lisätietoja täältä
Accoyasta lisätietoja täältä

3 kommenttia:

  1. tämä kiinnostaa kovasti miten tuo kestää. itellä sama valinta edessä noin ensi keväänä

    VastaaPoista
  2. Organowoodilla taidetaan mekin tehdä parvekkeen lattia mutta onneksi ehditään kuulla teidän kokemukset ensin, kun oma projekti on niin pitkässä kuusessa 😊

    VastaaPoista
  3. Meille laitettiin Organowood-terassi elo-syyskuussa 2017. Väri aluksi vaihtelee aika laikkukkaaksi ja epämääräiseksi. Nyt rupeaa tasoittumaan harmaan suuntaan. Meillä on katettu ja lasitettu terassi ja sen alla ei laudan väri muutu. Eli lasituksen alla säilyy aluperäinen väri ja vieressä avoimen taivaan alla harmaantuu.

    VastaaPoista