Yhteistyökumppanit

torstai 19. heinäkuuta 2018

Mikäs näillä ilmoilla on terassia tehdä...

...toki vähän viileämpikin sää olisi isännälle kelvannut... mutta ei valiteta kun kerrankin aurinko paistaa ja on oikeasti lämmin :) 

Edellisen postauksen herättämä kiinnostus Organowoodista pääsi yllättämään, viime viikonlopun messenger ja maili piippailivat säännöllisesti kysymyksillä valintaperusteista, laadusta ja asennuksesta. Vastata koitin parhaani mukaan parin päivän tuotekokemuksella :)

Organowoodin valinta meille ei perustunut mihinkään muuhun kuin valmistajan sivuihin, netistä löytyneeseen tutkimukseen, sekä myyntimiehen kokemuksiin ja valokuviin hänen omasta terassistaan.  Kyselin kokemuksia myös muutamista FB:n raksa- ja terassiryhmistä sekä blogeista jotka löysin. Livenä materiaalia ei löytynyt nähtäväksi pääkaupunkiseudulta lainkaan, ei liikkeistä eikä referenssikohteena. Mutta näillä tiedoilla päätettiin edetä ja samalla pidettiin kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että tavara on sitä mitä pitääkin (mitä se sitten onkaan), eikä tarvitse katua (ja kirota ettei otettukaan Accoyaa) :) 

Maahantuojalla (Sarokas) oli hyllytavarana useita leveyksiä ja pituuksia "perus"lautaa, joka tulee itse käsitellä Organowood 02 lika- ja vesisuojalla. Tilauksesta olisi ollut mahdollista saada valmiiksi tehdaskäsiteltyä Organowood Plus lautaa, mutta meillähän ei ollut aikaa/kärsivällisyyttä odotella enää yhtään kauempaa.

Vaihtoehtoina meillä oli 34 x 145 tai 170 mm lauta, leveämmässä varastopituudet osuivat vähän paremmein tarpeisiimme, joten otimme sitä, kolmea eri pituutta.

Terassia olemme työstäneet jo useamman päivän ja parhaimmillaan se näyttää tältä...Koska Sarokas on Turussa ja me emme, ei hakeminen peräkärryllä ollut vaihtoehtona, varsinkaan kun painoa kuormalla oli reilut 2,5 tonnia. Noudon Sarokkaalta olisi saanut tilausta seuraavana päivänä, mutta sen verran meillä on ollut rakentamisen aikana vastoinkäymisiä jakelukeskusten kautta kulkevista kuormista, että ei haluttu ottaa tällä kertaa mitään riskejä (myöhästymisen, katoamisen tai rikkontumisen takia). Niinpä kilautin paikalliseen kuljetusliikkeeseen ja neljä tuntia tilauksen jälkeen, oli kuorma pihassa... kiitos ihana serkkupoika & NvN kuljetus, pelastitte viikonloppumme. Jos siis Turun seudulta on kuljetusta vailla, suosittelen... :) Niin, suosittelen kyllä myös Sarokasta, tilauksen jälkeen puut keräiltiin saman tien odottamaan noutoa ja voin tunnustaa, että on tullut muutama kerta vaivattua Tommya (myyjää) tässä viikon sisällä milloin milläkin nippelikysymyksellä, ensin tuotteesta ja sitten asennuksen yksityiskohdista... kiitos vaan kärsivällisyydestä :) 


Ja kun puut saapui pihaan, ei muuta kun terassin kimppuun...Ihan alkuun sorttasimme parhaat laudat yläterassille, tällä kertaa niitä löytyi (luojan kiitos) riittävästi, toisin kuin kahdessa siperian lehtikuusierässä, josta kerroin edellisessä postauksessa.


Tasasimme samalla toisen pään suoraksi, sekä käsittelimme koko nipun päädyt asennusohjeen mukaisesti Organowood 01 puunsuojalla.


Emme halunneet terassille näkyviä ruuveja, joten olimme ostaneet jo aiemmin (lehtikuusia varten) Camo ruuvausohjaimen, jolla pystyi kiinnittämään maksimissaan 148 mm lautaa 4,8 mm:n raolla (kiinnitysvälipidike lisävarusteena). Tilatessamme 170 mm laudat, pääsi kiinnitysasia unohtumaan ihan täysin...

Mutta eipä hätää, camosta sai irroitettua toisen pään ohjaimen ja se toimi silti loistavasti sivulta kiinnittämiseen. Valmistajan ohjeen mukaan lautojen väliin piti jättää 10-12 mm rakoa (170 mm laudalla), joten kiinnitysvälipidikkeelle ei löytynyt käyttöä, sen korvasimmekin lenkkiavaimella, joka oli juuri 10 mm paksu toisesta päästä. Puu siis turpoaa kostuessaan 3-5%, eli mikäli raon jättää liian pieneksi, voi laudat turvota yhteen ja vesi jäädä seisomaan terassin päälle.


Myyjän mukaan esiporausta ei tarvita, mutta halusimme sen kuitenkin itse tehdä, jotta saimme kaikki ruuvit kulkemaan suoraan nätissä rivissä, eikä jäänyt riskiä, että ruuvi ohjautuisikin sivulle. Hidastahan se kiinnittäminen oli, mutta kyllä sitä kelpaa nyt katsella :)


Tässä vaiheessa on ehkä hyvä mainita, että laudoissa olevat valkoiset suolasaostumat harjataan pois ennen Organowood 02 suojakäsittelyä. Sentin raot ei ainakaan meidän silmään näytä kohtuuttoman suurille tässä leveässä laudassa. Klikkaamalla kuvan suuremmaksi, huomaat kuinka siisti myös sivukiinnitys on.


Ensimäisen konttauspäivän jälkeen, jossa puolet yläterassin laudoista oli kiinnitetty, oli hyvä pitää välipäivä ja tehdä portaiden reisilankut, nyt kun lautojen lopullinen leveys oli viimeinkin varmistunut.


10 reisilankkua ja 40 askelmakolmiota...


Ja takaisin yläterassille... kun viimein kaikki kuutisenkymmentä lautaa oli paikoillaan ylipitkinä, oli vuorossa etureunan tasaus. "Kuivahkolla" räpsylangalla tehtiin viiva ja laudat sirkkelöitiin sen mukaan tasamittaan.


Etureunaan tulee vielä yksi lauta toisin päin, jonka päälle lasiterassin kehikko kiinnitetään. Näin tehden pystyy helpommin vaihtamaan tarvittaessa yksittäisiä lautoja terassin sisältä. Niin, ja laudat laitettiin tarkoituksella juuri näin päin, sillä halusimme välttää jatkosaumoja ja koska terassi on vain 3 metriä syvä, sai sillä häivytettyä ehkä vähän käytävämäisyyttä (sen jälkeen kun lasikuutio on päällä).

 

Sitten vielä leikkauspinnat hiottiin...


Ja käsiteltiin 01 suoja-aineella...


Siinä se nyt olisi...
Päivisin suorassa auringonpaisteessa lämpötila oli ja on vieläkin parhaimmillaan / pahimmillaan kivunnut jopa 45 asteeseen... muutama pullo on siis Pepsi maxia kulunut... ja hei, terassi ei tunnu jalan alla yhtään kuumalle :)


Illalla pääsi koiruuskin korkaamaan uuden terassin joka on myrkytön, tikuton ja viileä kuonon ja tassujen alla :)


Seuraavksi siirryttiinkin alaterassille, jossa jokainen laudan pää on huolellisesti sahattu ja hiottu  kallion reunan mukaan... sen jälkeen kun mallipala on ensin saatu istumaan täydellisesti :)


Tästä onkin hyvä jatkaa seuraavalla kerralla... :)


5 kommenttia:

 1. Hauskan näköinen tuo terassin kiviosio. Odotan innolla lopputulosta. Tulee varmasti tyylikäs ja erilainen.

  VastaaPoista
 2. Tämä Organowood onkin mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Täytyypä perehtyä siihen itsekin vähän tarkemmin, voisi olla meillekkin passeli vaihtoehto. :)

  Hyvältä näyttää tuo teidän terassi! Etenkin tuo kallion reuna on aivan ihanasti tehty!

  Anni-Maaria

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava projekti!

  Tilasime tutkailun jälkeen Organowoodia 34x170 koossa. Haluaisin kiinnittää laudat samalla tavalla kuin olet laittanut, Camolla kiinni sivuista. Pari kysymystä jota jäin pohtimaan. Riittikö sinulla 2 ruuvia sivuilta pitämään tuon 170mm laudan hyvin paikoillaan? Toinen mitä mietin on tuo 10-11mm rako lautojen väliin. Miltä nyt näyttää kun on vuosi mennyt, oliko raot turhan suuret?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan oltu todella tyytyväisiä Organowoodiin, kannattaa tehdä molemmat suojakäsittelyt (01 ja 02), jotta harmaantuu tasaisesti. Meillä koolausväli oli 60 cm ja laudat on ruuvattu niiltä kohdin kiinni ja ovat pysyneet hyvin. Rakoa jätettiin lopulta 12 mm, joka talvella turposi melkein kiinni ja kesällä on ehkä hivenen iso, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Viime talvena meillä ei vielä ollut lasitusta yläterassin päällä, joten saa nähdä turpoaako yhtä paljon kun lunta ei sada päälle.

   Poista
 4. Teitkö siis molemmat käsittelyt koko lautaan? Meillä oli suunnitelma laittaa 02 (vesi ja lika) koko laudalle ja 01 (lahoamissuoja) katkaisukohtiin.
  Millä ruuvinpituudella laitoit laudat kiinni, muistatko?

  VastaaPoista