Yhteistyökumppanit

maanantai 11. kesäkuuta 2018

Asumisviihtyvyyttä akustiikkalevyillä

Uudessa talossa on asuttu kohta nelisen kuukautta. Tällä hetkellä sisätiloista puuttuu enää väliovien peitelistat ja saunan lasitukset. Viimeiset huonekalutkin ovat juuri saapuneet (vihdoinkin), nyt pitäisi löytää vielä tauluja seinille...


Vaikka olemme asuneet kuukausia erittäin niukasti kalustetussa talossa, on huomionarvoista ollut, että sisätiloissa ei ole kaikunut. Musiikkia on voinut kuunnella ilman "kirkkofiilistä", puhe ei ole mennyt puuroksi vaikka olisi huudellut toiseen huoneeseen ja vedenkeittimen kohina ei ole alkanut kiertämään korkeassa tilassa.


Tällä kertaa halusimme panostaa talon akustiikkaan, viime keväänä kirjoittelin jo aiheesta täällä. Silloin olimme valinneet materiaaliksi Konton pintaturvelevyt, mutta lopullinen koko ja asettelumalli oli vielä auki. No, tässä se nyt on :)Meillähän oli lähtökohtana löytää materiaali, jonka voi suoraan liimata onteloyläpohjaan. Ei siis haluttu tehdä koko katon käsittävää koolausta, josta olisi aiheutunut lisätyötä ja -kustannuksia.


Aikataulusyistä päädyimme ottamaan levyt asennettuna. Konton yhteistyökumppanina toimiva Suomen Käsityöteollisuuden Oy:n Taneli Poranen suunnitteli ja mitoitti millintarkasti levyjaon huomioiden onteloiden kaarevuuden, kustannustehokkuuden (levyaihiosta ei jäänyt lainkaan hukkaa) ja akustiset ominaisuudet. Alun perin olimme suunnitelleet laittavamme levyt puskuun tai todella minimaalisella raolla, mutta Tanelin suosituksesta raoksi jäi lopulta 15 mm levyjen väliin ja 20 mm reunoille. Levyt ovat 1200 x 800mm, joka on liimattavalle levylle aikalailla suurin suositeltava koko käsiteltävyyden takia.

Ontelot maalattiin valkoiseksi seinätasoitusten yhteydessä pölyn sitomiseksi. Alun perin tarkoituksena oli käyttää TeknosPro Binderiä (väritön pölynsidonta-aine), mutta kun levyjen väliin jätettiinkin rako, maalattiin pohja valkoiseksi. 

Asennuksessa meni kahdelta asentajalta yhden pitkän työpäivän verran. Mukanaan he toivat maalamansa akustiikkalevyt, liiman, telineet, työpöydän liimaamista ja leikkaamista varten sekä näppärän erikoispohjalla varustetun silitysraudan, jolla he saivat viimeisteltyä turvelevyjen leikkauspinnan umpeen ettei siitä rapissut kuivaa (tummaa) turvetta.
 

Levyt ovat väriltään tuplamaalattu valkoinen (kuvassa vasemmalla, kirkkaassa auringonvalossa).


Genelec ja Kruunuradio kävivät mittaamassa tilan jälkikaikua ennen akustiikkalevyjen asennusta. Neljän sekunnin jälkikaikutulos yllätti ammattilaisetkin... nyt odottelemme uusintamittausta, jotta saamme numeroin ja mittauskäppyröin kerrottua myös teille millainen vaikutus Konton akustiikkalevyillä todella on :)

Genelec 8351A


Nähtäväksi jää laitammeko olohuoneen päätyseinälle akustiikkateoksen, kuten edellisessä talossa oli, vai ihan jotain muuta... :)  

4 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa että tämä blogi erottuu massasta talon todella upean viimeistelyn ansiosta. Lisäksi useissa postauksissa oli paljon hyödyllistä tietoa ammattirakentajallekkin (joka on nykyisin aika harvinaista). Toivottavasti intosi jatkuu ja näemme joskus postauksen valmiista talosta. Ps. Jäi mietityttämään tuo maalausosio, maalattiinko talonne sisäseinät perinteisesti telalla vai käyttivätkö maalarit ruiskua sileän pinnan aikaansaamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommenteista ja mukava kuulla että blogista on ollut myös hyötyä :) Tarkoituksena on jatkaa kirjoittelua ja päästä pikimmiten reaaliaikaan ja varmasti tulee kuvia myös valmista talosta :)

   Ja kysymykseesi seinistä, kyllä ne maalattiin perinteisesti telalla.

   Poista
 2. Hei! Heitänpä kysymykseni tänne, kun blogiin eksyin. Kodinkoneet hakusessa ja google ohjasi tuon liesituuletin/keittotasohaun jälkeen lukemaan postauksen teidän kodinkonehankinnoista (joskus viime vuodelta). Oletteko tyytyväisiä siihen keittotasoon ja integroituun liesituulettimeen? Viekö käryt pois hyvin, ja onko teillä poisto hormiin vain huoneilmaan palauttavaksi?

  VastaaPoista
 3. Moikka, meillä on ollut liesi käytössä vasta muutamia viikkoja, mutta sillä kokemuksella voidaan jo todellakin suositella Gaggenaun keittotasoa integroidulla lieskarilla. Meillä on huoneilmaan palauttava malli ja se poistaa käryt kyllä paremmin kuin aikaisemmissa taloissa olleet katossa roikkuvat liesituulettimet (Elica). Laita mulle mailia (rakentamisen.riemua@gmail.com)niin lähetän sulle videonpätkän pihvin grillauksesta parillalla :)

  VastaaPoista