Yhteistyökumppanit

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Betonilattian viimeistely omatoimisesti

Reilun kahden kuukauden blogihiljaisuuden jälkeen, on aika ottaa itseä niskasta kiinni ja jatkaa kirjoittelua siitä, mihin vuoden vaihteessa on jääty. Muutama viikko ollaan jo asuttu uudessa kodissa ja toivuttu kahden kuukauden loppukiristä ja miljoonasta vastoinkäymisestä.


Blogitauon aikana olen saanut eniten yhteydenottoja betonilattian viimeistelyyn liittyen, niinpä ajattelinkin nyt lyhyesti kertoa siitä.


Lattiavaluthan tehtiin syyskuun alkupuolella, samalla niihin laitettiin Neodur kuivasirote, siitä kerroin täällä ja täällä. Valun jälkeisenä päivänä suojasimme lattiat muovilla ja kovalevyillä. Suojat poistimme vasta seinien tasoituksen ja maalauksen valmistuttua vajaa kolme kuukautta myöhemmin. Emme kytkeneet koko aikana lattialämmitystä päälle, sillä halusimme välttää lattian halkeilua ja annoimme sen kuivua hitaasti.Lattia näytti alkuun todella tummalle, mutta pintakosteuden haihduttua, väri alkoi muuttumaan nopeasti vaaleammaksi.
 
 Alla oleva kuva on otettu suojien poistamisen jälkeisenä päivänä. Pahvilaatikon pohjassa oli kolme tarraa, niiden kohdalta lattia ei ollut päässyt kuivumaan :)


Lattian jälkikäsittelyn teimme itse. Vuokrasimme sitä varten tavallisen lattianhoitokoneen puhdistuslaikoilla sekä käsihiomakoneen. Tilasimme Concrialta muovisia timanttihiontalaikkoja (Concria Hand Grinder Pad 4" 400#RED ja Disc Step 4 RED ) ja Bermannolta Koromineral litiumsilikaattia. Hommaan tarvitsi myös vesi-imurin, lattialuutun ja leveän varrellisen lastan, ei kuvassa oleva :)


lattianhoitokone

timanttilaikat
 
Aikaa hiontaan ja silikaattikäsittelyyn meni yksi pitkä päivä per kerros. Valokuvia meillä ei työvaiheista ole, sillä homma oli sen verran sotkuista, ettei tullut mieleenkään kaivaa puhelinta esille. Työvaiheet teimme kuitenkin valmistajien ohjeiden mukaisesti...  
Hionnasta löytyy  Concrian mainosvideo, sen voit katsoa täältä.
Litiumsilikaatin ohjeet löytyy täältä.


Timanttihionta valmis


Tämän jälkeen lattialämmitys kytkettiin päälle niin, että veden maksimilämpötila oli 25 astetta. Lämpötila nostettiin ylemmäs vasta muutamaa kuukautta myöhemmin muuttopäivänä. Toivottavasti tällä maltillisella lämmityksellä saimme vältettyä edes muutaman halkeaman  :)


Tässä hommassa kirjaimellisesti rapatessa roiskui, eli hionnan ja silikaattikäsittelyn jälkeen vasta viimeisteltiin seinät ja listaton lattianraja. Tämän viimeistelytyön olimme sopineet kuuluvaksi maalausurakkaan, eli tässä vaiheessa korjattiin kaikki aiemmin huomatut virheet sekä muidenkin asennusten yhteydessä tulleita osumia.


Nyt kun lattian kanssa on muutaman viikon kunnolla elänyt, ei voi kyllä olla yhtään tyytyväisempi valintaan... eli ei muuta kun mattoja valitsemaan :)


Kuvassa Hästensin merinovillaisen helmalakanan kangasmalli
 sekä Mattotalo Helman villamattomallejaEi kommentteja:

Lähetä kommentti