Yhteistyökumppanit

maanantai 16. lokakuuta 2017

Betonilattian valinta

Jos blogia on seurannut alusta saakka, ei varmaankaan ole jäänyt epäselväksi, että moni ratkaisu talossa on tehty ajatellen ”koira-arkea”. Niin myös lattiavalinta. Reilun kahdenkymmen vuoden aikana koirat ovat päässeet tepastelemaan muovimatolla, laminaatilla, parketilla (ölytyllä ja lakataulla), lankulla, laatalla ja betonilattialla. Näistä kaikista betonilattia on vienyt ehdottomasti voiton, niimpä se oli luonnollinen valinta myös tähän taloon.
Betonilattiapäätöksen jälkeen piti vielä valita millä tavalla sen haluaisimme toteutettavaksi. Vaihtoehtoja on useita, muutamat hylkäsimme heti ja muutamia pyörittelimme viime metreille saakka. Sen suurempaa tieteellistä tutkimusta emme tehneet ja osa pohdinnasta saattaa perustua kuulopuheisiin / meille tuntemattomien henkilöiden julkaisemiin kokemuksiin, suhtaudu tähän siis tietyllä varauksella… toki jos olet jostain eri mieltä tai samaa mieltä, jätä ihmeessä kommenttia tiedoksi muille lukijoille :)


"Design" betonilattiat ja muut vastaavat jälkivalettavat pinnat hylkäsimme samantien. Olin lukenut käyttökokemuksia pinnan herkästä naarmuuntumisesta sekä painavien huonekalujen jättämistä painaumista. Jälkivalettavissa lattioissa hinta oli myös huomattavasti kalliimpi kuin muissa vaihtoehdoissa. Plussaa olisi ollut tasavärisempi pintakuvio sekä pienempi todennäköisyys lattian näkyville halkeamille.


Rapid Set tru materiaalilla tehtyä jälkivalua kuitenkin harkitsimme hetken. Sen kestävyyttä verrattiin sirotepintoihin, värivälikoima oli kattava, mutta hinta oli vaan liian korkea. Jälkivalettavissa pinnoissa ehdoton plussa olisi ollut se, että lattian olisi voinut valaa jo monia kuukausia aikaisemmin kuivumaan eikä lattiaa olisi tarvinnut suojata ja varoa rakentamisen edetessä. Lisäksi tasaväriyys ja pinnan halkeilemattomuus houkutteli.


Väribetonia kävimme ihastelemassa Tikkurilan juna-asemalla ja se olikin ykkösvaihtoehto pitkään. Kävimme myös erään betoniaseman labrassa katsomassa erilaisia värimalleja, meille kun oli ensiarvoisen tärkeää, että lattia ei saisi taittaa ruskeaan eikä vihreään, kuten tavallinen alusbetoni yleensä tekee. Selvittelimme jo vaihtoehtoisia harmaan sävyjä sekä jälkikäsittelyaineita, kunnes totesimme, että menee turhan arpapeliksi. Värisävyä olisi ollut melko lailla mahdotonta määrittää tarkkaan, sillä seassa olevien kivien väri vaikuttaa lopputulokseen. Myös jokainen erikseen kuljetettu erä olisi saattanut olla eri sävyistä. Viimeisenä niittinä olisi ollut jälkikäsittelyaine, joka olisi muuttanut värin vielä joksikin muuksi. Hinta väribetonilla olisi ollut kohtuullinen.

Tikkurilan asemasillan musta väribetoniHiottua alusbetonia koitimme myydä myös itsellemme kaikkien edellisten vaihtoehtojen jälkeen… eihän se nyt niin vihertävä/ruskehtava ole, eihän? No ei se itseasiassa välttämättä ole kuivana, mutta sitten kun se siitä hiotaan kivet näkyville ja laitetaan jälkikäsittelyaine, se muuttuu märän betonin väriseksi, eli ruskehtavaksi. Kiitos mutta ei kiitos. Tämä muuten on kaikkein halvin vaihtoehto toteuttaa betonilattia. *** jos tykkää greigestä, tämä voisi olla hyvä valinta…Sirotelattiastahan meillä oli jo kokemusta ja siihen oltiin edellisessä talossa tyytyväisiä. Lattia oli erittäin kestävä, helppohoitoinen ja meidän budjettiin sopiva. Vaihtoehtoina oli Basfin Mastertop 100 (kirkas harmaa) tai Korodurin Neodur HE2 (kirkas harmaa), tällä kertaa valitsimme tarjolla olevista varastotuotteista lattiantekijän suositteleman Neodurin.

Mastertopista tilasin mallipalat:
Värit vasemmalta alkaen:taistelulaivan harmaa, natural, ranskan harmaa, kirkas harmaa, heijastava valkoinen

Esitteessä värit näyttävät vähän erilaiselle

Neodurin light grey pitäisi vastata Mastertopin kirkkaan harmaata, parin kuukauden päästä nähdään onko näin :)


Sirotelattia on muuten erittäin kätevä myös terassille ja autotalliin / -katokseen.
Vanhan talon terassin Mastertop kuivasirotepinta sateen jälkeen (värinä Ranskan harmaa)


Valitsemamme lattian plussat:
 • naarmuuntumattomuus, kestettävä isojen koirien kynnet
 • väri, josta koirankarvat ei loista
 • superhelppo pitää puhtaana… I 💕 höyrypesuri
 • talvella jalan alla lämmin (kun on vesikiertoinen lattialämmitys) ja kesällä ihanan viileä


Koirat tykkäs :) 
Minulta on kysytty usein, onko se kova jalan alla… no onhan se, ihan yhtä kova kuin laatta. Heti muuton jälkeen huomasi jaloissa, että oli siirtynyt kävelemään kovemmalla alustalla, mutta siihen tottui nopeasti. Ainoa paikka joka tarvitsi mielestäni erityishuomiota oli keittiö. Lieden edessä kun seisoi pitempään kokkailemassa, kova lattia aloi tuntumaan kantapäiden alla. Ratkaisu oli matto, meillä täydellinen valinta oli villa-sisal matto kumipohjalla joka oli yhtä aikaa, pehmeä, lämmin ja helppo pitää puhtaana.

 
Kuva Jan Tuomisto / Lupara Oy

 Ensimmäistä kertaa betonilattiasta haaveilevalle haluan muistuttaa, että älkää odottako täydellisyyttä. Virheet ovat enemmänkin ominaisuus, johon kannattaa varautua henkisesti jo heti suunnitteluvaiheessa. Betoniin tulee halkeamia, tosin niitä voi yrittää minimoida useilla eri toimenpiteillä, kuten raudoituksilla, liikuntasaumoilla, valuolosuhteilla ja massan koostumuksella. Seinien vierustaan tai huoneiden kulmiin koneiden kanssa ei välttämättä pääse ja jälki on erinäköistä kuin muualla. Jos lattiaan on jäänyt mitään roskia ennen valua, ne saattavat nousta pintaan ja jäädä osaksi uutta lattiaa. Betonissa olevien kivien väri vaikuttaa myös lopputulokseen.


Täältä voi käydä kurkkaamassa vanhan talomme betonilattiaa


Nyt vaan pitää malttaa odottaa lattian kuivumista vielä hetki… ja palataan aiheeseen seuraavan kerran sen jälkeen kun pääsemme poistamaan suojat, timanttihiomaan ja laittamaan jälkikäsittelyaineet…

9 kommenttia:

 1. Moi, mitä tuo tulee noin maksamaan €/m2 ja kuka tekee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kysyä tarjouksia lattiantekijöiltä, hinnat vaihtelivat jonkun verran riippuen mitä siihen halusi sisältyvän. Sirote + suoja-aine lattiavalun yhteydessä ei maksanut kuin muutaman kympin lisää neliölle (meillä värillinen sirote + kalliimpi suoja-aine), mutta timanttihionta tarjotaan aina tuntitöinä ja lopulliseen neliöhintaan vaikuttaa se millaisen lopputuloksen asiakas haluaa. Me hiotaan lattiat itse ja varataan siihen aikaa viikon päivät...

   Meille lattiat teki edelliseen taloon sekä tähän talon Pintalattiat Ahola&Son ja betonit toimitti Betonivuori.

   Lattioiden valuista olen kirjoitellut aiemmin:
   https://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/09/ylakerran-betonilattia.html
   https://rakentamisenriemua.blogspot.fi/2017/09/alakerran-betonilattia.html

   Poista
 2. Mielenkiintoista! En tiennyt, että löytyy noinkin montaa eri vaihtoehtoa. Kiva, kun jaoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tehdä päätöksiä siis ennen lattiavaluja, jotta vaihtoehtoja on useampi :)

   Poista
 3. Me oltiin oikeastaan jo päädytty sirotelattiaan ja pyydetty niistä tarjouksiakin. Tämä oikeastaan vahvisti päätöksen, että se on oikea vaihtoehto meille. Värin valinta on kyllä hankalaa, kun mallipaloja ja valmiita lattioita en ole koskaan nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Mastertopista blogissa olevan valokuvan mallipalat, sekä muutamasta Neodur sävystä. Kuukauden päästä kun tasoitukset ja maalaukset on valmiit, päästään hiomaan lattiaa, joten silloin voit tulla katsomaan meille livenä, kohtuullisen lähellä kun taidetaan asua :) Laita mulle mailia niin jatketaan aiheesta... :) rakentamisen.riemua@gmail.com

   Poista
  2. Tullaan mielellään katsomaan lattiaa. Laitan sähköpostia.

   Poista
 4. Mistä ja mikä on tuo kehumasi matto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matot tilasin mittojen mukaan täältä: http://www.studiouitto.fi/
   Ja tässä vielä mattojen speksit: http://www.tasibel.be/en/580

   Poista