Yhteistyökumppanit

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Katon teko jatkuu... maalausta, vanereita ja huopaa

Viime viikon huhkimme katolla pitkää päivää myrskyennustetta seuraten. Pienoisesta uskonpuutteesta itsekkin kärsien, saimme kuin saimme huovat katolle juuri ennen Kiira myrskyn ensimmäisiä sadepisaroita. Eikös viime tinka ole vielä ajoissa? :)


Edellisessä kattopostauksessa olimme saaneet koolaukset valmiiksi. Sen jälkeen oli vuorossa Lecaharkkojen muuraus ylimmäksi seinäriviksi, räystään maalaus, ötökkäverkkojen kiinnitys, WISA-Kate Plus asennus sekä Icopal TarraPolar aluskermin asennus.


Koolausten päälle oli vaihtoehtona laittaa raakaponttilauta tai WISA-kate Plus. Päädyimme WISA-katteeseen sen nopeamman asennuksen takia. VISA-kate oli tehtaalla käsitelty valmiiksi puunsuoja-aineella, joten räystäiden kohtiin tulevat vanerit pystyi maalaamaan suoraan Teknoksen Visa Premium peittosuojalla. Luojan kiitos, viime viikolle osui kolme sateetonta päivää ja saimme maalattua räystäisiin tulevat puut katolla ennen vanereiden kiinnittämistä. Huonoin vaihtoehto olisi ollut niiden jättäminen puupinnalle ensi kevääseen saakka ja käsitellä ne rappausta varten pystytyetyiltä telineiltä.
 

180 m2 vaneria odottaa asennusta

Ennen maalauksen aloittamista, isäntä suunnitteli vanerijaon valmiiksi niin, että hukkaa tuli mahdollisimman vähän ja räystäille ei tullut kapeita siivuja. Ruksilla merkityt vanerit piti maalata, sillä ne jäivät alapuolelta näkyviin.

 

Maalattavat vanerit leviteltiin katolle, jotta saimme ne kaikki kerralla käsiteltyä, sateetonta aikaa kun ei ennustettu kovinkaan montaa päivää.
 Sitten vaan suti  käteen ja hommiin...


Käsittelimme vanerit kahteen kertaan. Visa levittyi todella helposti ja kuivumisen jälkeen puunsyykuviot korostuivat todella kauniisti. Suorassa ylhäältäpäin tulevassa auringonvalossa pinta oli vähän kiiltävä, mutta pilvisellä säällä tai vanerin ollessa pystyssä kiiltoa ei enää huomannut. Alunperin halusimme mattapinnan ja sen takia olisimme valinneet Visa peittosuojan, mutta tuplapitkä huoltoväli Premiumilla käänsi kelkan kiiltävämpään vaihtoehtoon. Siksi siis palaan uudestaan ja uudestaan lopputuloksen kiiltoasteeseen :)Siinä ne sitten olisi valmiina:)


Samaan aikaan käsittelimme myös räystäällä näkyvät hienosahatut räystäskannattajat. Koska niissä ei ollut valmiiksi mitään puunsuojaa, käsittelimme ne ensin Teknos Woodex Aqua Base pohjustepuunsuojalla ja sen jälkeen kahteen kertaan Visa Premiumilla. 

Ennnen maalausta aloittelimme myös Lecaharkko rivin muuraamista. Visuaalisista syistä emme halua myrskylautoja, vaan rappaamme seinän ylös saakka, toki jätten tuuletusraot ylä- ja alalappeille.


 
Ja sitten vihdoinkin pääsimme kiinnittämään vanerita...
Vanerit saimme asennettua yllättävän nopeasti, reilussa päivässä. Niimpä perjantaina, kun säätiedotus ennusti myrskyn alkavan "vasta" lauantai-iltana, päätimme aloittaa Icopalin TarraPolar aluskermin asennuksen katon pressuttamisen sijaan. Olimme aseenoituneet bitumirullien kantamiseen katolle, eihän niitä ollut kuin 21 rullaa jotka painoivat 30kg kapple... mutta, uudella aikataululla ainoa mahdollisuus onnistua, oli saada rullat nostettua hiabilla ja aloitettua työt heti lauantai aamusta.

Soitto Pohjanväreelle ja hiab oli pihassa vajaan kahden tunnin varoitusajalla, vaikka osa kuskeista oli jo lähtenyt viikonlopun viettoon. Sitä minä sanon hyväksi palveluksi! Tosin olemme heille kyllä ohjanneet jo aika monta tuhatlappusta tämän prjektin aikana :)

 
Samaan aikaan kun soittelin hiabia, ryntäsimme hakemaan kumibitumikermiä Icopalin varastolta. Siellä saimme myös nopean, mutta erittäin hyvän ohjeistuksen asentamiseen, olimmehan siis ensimmäistä kertaa asialla. Aiemmin olimme konsultoinet Icopalia valittavasta tuotteesta ja heidän suosituksesta meidän erittäin loivaan kattoon valikoitui TarraPolar kumibitumikermi.


Ammattilainen tekisi sen kuulemma yhdessä työpäivässä...


Välineet:  kapea muurauskauha (jolla kaivaa tahmeaa kumibitumiliimaa), kampa levitykseen (jotta liimaa ei jää liikaa), mattoveitsi koukkuterällä, vasara, naulat ja ruuvit sekä tietysti huopa ja kumibitumiliima. Ohjeet asennukseen löytyy täältä.Meidän aikataululla ei keretty hakea huopanaulainta vuokralle, vaan tyydyttiin perinteisiin huopanauloihin ja vasaraan, sekä räystään kohdalla litteisiin mataliin ruuveihin, ettei ne mene läpi vanerista ja näy räystäässä alhaalta katsottuna.
Lauantai päivä oli helvetillisen kuuma ja kostea, mustat pilvet kiertelivät meidän ympärillä antaen välillä hetkeksi armoa paahtavalta auringolta, mutta säästäen meidät sateelta. PepsiMaxia kului pullotolkulla, lounaalle ei keretty/maltettu lähteä, vitsitkin loppui jo puolessa välissä päivää... mutta, tasan 9 tuntia myöhemmin oli aihetta leveään hymyyn, me tehtiin se :) 


Kiira-myrskyn jälkeen kävimme vielä tarkastamassa oliko katto pysynyt paikoilaan... ja olihan se.

Seuraavaksi on vuorossa konesaumakaton teko... siihen tuleekin sitten oikeat ammattilaiset paikalle :)
2 kommenttia:

 1. Huhhuh, ihan hengästyin tätä lukiessa! Ja taas check-merkki yhdelle urakkavaiheelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuule arvaa tuliko sunnuntai levättyä, enkä yhtään valittanut että loma loppui ja pääsin maanantaina konttorihommiin :)

   Tähän vaiheeseen loppui isännän yksin työskentely raksalla, kohta on tupa täynnä vieraita ukkoja...

   Poista