Yhteistyökumppanit

lauantai 15. heinäkuuta 2017

Luotettava maaurakoitsija on rakentajalle puhdasta säästöä

Meillä on käynyt kyllä hiton hyvä munkki maaurakoitsijan valinnassa... budjetti on pääosin pitänyt ja ollaan vältytty suuremmilta yllättäviltä lisätöiltä...
On kurjaa lukea ja kuulla tositarinoita maaurakoitsijoiden kusetetuksi tulleista raksaajista. Valtaosalla rakennushanke on elämän suurin investointi, johon on satsattu kaikki olemassa olevat säästöt ja tulevat tienestit. Pitkään ja hartaasti lasketut budjetit pelivaroineen valuvat kymppitonni toisensa perään pitkänäppisen urakoitsijan poveen...


Alalla kuin alalla näyttää olevan ketkuja, joiden myyntistrategia on saada halvalla tarjouksella (joka on vain arvio) huijattua urakka itselleen (älkää hyvät ihmiset sortuko siihen!!!) ja sen jälkeen alkaa lypsämään lisätöillä ja venyvillä aikatauluilla rahaa reilusti yli hinta-arvion. Laskut lähetetään jopa kuukausia työsuorituksien jälkeen ja asiakaspoloisella ei välttämättä ole pienintä hajuakaan tikittävästä laskupommista. Lopuksi, kun asiakas uskaltaa kyseenalaistaa laskutuksen tai aikataulun, urakoitsija keskeyttää kylmänviileästi työt ja pahimmillaan uhkailee oikeustoimilla. Siinähän sitä sitten ollaan hyvässä neuvotteluasemassa etsimässä uutta urakoitsijaa, joka tekisi puoli-ilmaiseksi hommat loppuun kiireellä tai anteeksi pyydellen mielistellään alkuperäistä urakoitsijaa viimeistelemään työt hinnalla millä hyväänsä (kun aikataulut painaa päälle)...


Toki kolikolla on myös se toinen puoli, joskus oma tietämättömyys voi johtaa fiilikseen, että on tullut kusetetuksi. Sitä ehkä avaa oman suunsa liian aikaisin ja lipsauttaa muutaman harkitsemattoman lausahduksen jonka toinen voi tulkita ammattitaitonsa kyseenalaistamiseksi, luultavasti vielä jokun muun "besservisserin" heiton, jolla ei ole tähän keissiin mitään yhteyttä... rakennusalalla tunnetusti ollaan vähän herkkähipiäsiä ja työmotivaatio voi hävitä huonon sanavalinnan seurauksena :)


Kirjoittelin aikaisemmin aiheesta maatyöt urakalla vai tuntitöinä, se onkin ollut yksi luetuimmista teksteistä tässä blogissa. Aiemmin pidin tuntitöinä teettämistä erittäin hyvänä vaihtoehtona, ainakin se joka kerta on meille ollut oikea valinta. Mutta, kun viimeisen kuukauden-parin aikana olen jutellut useamman raksaajan kanssa ylitetyistä hinta-arvioista ja sen myötä isoistakin budjetin ylityksistä, aloin pohtimaan asiaa uudestaan ja päätin heittää ilmaan muutaman tarjouspyyntövaiheessa huomioitavan ajatuksen lisää...


Aina ei kanssaraksaajien suositukset näköjään auta... joillakin urakat onnistuu, toisilla ei... voiko tuntemattomien suosituksiin luottaa? voiko ne olla yrityksen itsensä tekaisemia? Näillä viittaan erilaisiin netin raksayhteisöihin. Itse luottaisin ensisijaisesti tuttujen ja tutun tuttujen omakohtaisiin kokemuksiin, siitä eteenpäin suhtautuisin jo isommalla varauksella.


Raksapalstojen yleiset kysymykset "paljon maksaa maatyöt 700m2:n tontille" ei vielä anna pohjaa maatöiden budjetoimiselle, ei edes karkealle sellaiselle. Jokainen tontti on erilainen.


Myöskään halvin konetuntihinta ei aina tarkoita halvinta kokonaishintaa. Toisen kauha liikkuu ripeämmin kuin toisen. Tuntihinnoittelussa olen lopettanut eurojen tinkimisen jo aikaa sitten :)


Jos maaperätutkimusta ja perustamistapalausuntoa ei ole tehty, tai se ei ole riittävän kattava koko tontin maatöiden osalta, on urakkahintaan luultavasti laskettu reilusti pelivaraa... eihän urakoitsija halua persnettoa tehdä. Mutta, ethän sinäkään haluaisi maksaa liikaa... eli kumpi maksaa riskistä? Jos budjetti on tiukka, suosittelisin teettämään tarkemman pintavaaituksen ja porauttaisin muutaman ylimääräisen reiän maaperätutkimuksen yhteydessä, jotta hinta-arviosta / tarjouksesta saa tarkemman ja molemmat pystyvät siihen sitoutumaan.


No entäs sitten ne urakoitsijoiden "lupaukset" maksimi ylityksestä? 15% kai on se yleisin heitto. Oikeasti ei ole olemassa mitään maksimia, ainakaan sellaista, joka sitoisi urakoitsijaa millään tavalla. Jos siihen suostut, voit jo laskea rahan käytetyksi ja suositelen lisäämään vielä sen päälle pikku pelivaran oikeille lisätöille. Jos urakoitsija itse uskoo antamaansa arvioon, kyllähän se siihen voi sitoutua kiinteällä tarjouksella, eikö vain?... ja jos ei sitoudu, ei arvio luultavasti ole realistinen.


Tarjouksissa on yleensä listattu parin A4 luiskan verran ranskalaisilla viivoilla toimenpiteitä ja materiaaleja, joita urakka sisältää… vakuuttavaa, eikö vain? Näyttäisi kaikenkattavalta… mutta, suosittelen varmistamaan vielä kerran (kirjallisesti) mitä se EI sisällä. Voit yllättyä, lista saattaa olla yhtä pitkä. Nämä ovat sitten niitä mitä et osannut budjetoida, mutta mitkä on kuitenkin tehtävä/ostettava.


Aina voi myös sopia (kirjllisesti), ettei mitään urakan / urakka-arvion ulkopuolisia töitä tai materiaaleja hyväksytä laskutettavaksi, ellei niitä ole etukäteen kirjallisesti hyväksytetty. Kankeeta, mutta toimivaa...


Suosittelen lämpimästi käymään valitun maaurakoitsijan kanssa pienimmätkin yksityiskohdat etukäteen läpi. Kun niistä voi keskustella vielä hymyssä suin, päsee usein tyydyttävään sopimukseen ja välttyy jälkipuinnilta. Muista lopuksi kirjata kaikki mitä olette sopineet ja ottaa mailitse kuittaus.


Varmista että pihallesi ei tuoda liian pientä konetta suhteessa tehtäviin maatöihin (sattumalta se isompi kone onkin toisella työmaalla juuri silloin kun sen pitäisi tulla teidän tontille). Pikkukoneella joutuu hinkkaamaan samaa pläntiä ikuisuuden ja se näkyy laskeutetuissa tunneissa.


Törkeimmissä tapauksissa olen nähnyt (ei onneksi meidän työmaalla), kuinka kone on käynnissä eikä tontilla ole ristin sielua tuntikausiin tai maita on muka kuskattu niin pirusti pois, mutta kaatopaikkalappuja ei löydy tai maita on viety jonnekkin huitsin kuuseen ja autojen tuntilaskutus on monin kertainen. Joissain tapauksissa maita on viety vain yhdellä autolla pois ja kaivinkone on seisonut tyhjän panttina puolet päivästä odottaen autoa takaisin ... varmista siis, että niinä päivinä kun maa-aineksia viedään pois tai tuodaan uutta, on autoja riittävän monta saatavilla.


Uskon, että suurimman säästön saat tehtyä sillä, että ajoitat oman lomasi juuri maatöiden aikaan ja olet itse tontilla lapiomiehenä ja / tai pidät kirjaa tunneista... tämä toki ei ole useillekkaan mahdollista, mutta mainitsimpa nyt kuitenkin...


Meidän maaurakoitsijavalinta osui nappiin. Uskallan omien kokemuksiemme perusteella suositella Laatukaivuu Oy:tä. Me valisimme naapurin suositteleman, sen jonka kanssa tultiin hyvin kasvotusten juttuun, joka vaikutti rehelliseltä ja joka sanoi faktat suoraan, saimme kattavan tarjouksen sekä urakkana että tuntihinnoilla, hän kertoi urakkahinnan riskeistä (louhinnan- sekä maamassojen vaihdon epävarmuuden) ja tiesimme kuskin joka meille oli tulossa. Hommat sujui juuri kuten olimme sopineet ja laskutus oli läpinäkyvää.


Onko sinulla mennyt maatöiden jälkeen rakennusbudjetti uusiksi? Mitä vinkkejä antaisit muille, jotta he välttyisivät samoilta virheiltä?  Tai minkä uskot olevan ratkaiseva tekijä että budjettinne piti?

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus!
  Me hieman nikottelimme kun maatyöurakoitsijamme kertoi arvionsa hinnasta. Ja epäselvää oli vielä jos joutuu louhimaan. Summa oli enemmän kun olimme itse arvioineet. Jälkeenpäin, huokaisen helpotuksesta että hänet valitsimme. Louhittavaahan tuli ja hän oli arviossaankn jo kuitenkin osannut tähän varautua. Eli hänelle maksettava hinta pysyi täysin arviossa vaikka louhinnan johdosta tunteja ja louheen ajoa tuli lisää. Louhinnasta maksoimme suoraan louhintayrittäjälle jonka hän meille hommasi ja ei hinta ainakaan kalliimmaksi tullut kuin jos itse olisin louhijaa lähtenyt kyselemään. Yhdyn siis täysin tuohon, että älkää hoksahtako siihen halvimpaan tarjoukseen! Vinkiksi kuitenkin sanoisin, että lisää arvioon 20% lisää niin ehkä yllätyt iloisesti ja budjetti pitää.
  Urakoitsijasta sen verran, että hän oli tarjoukseen eritellyt kuinka paljon tulee kaivonkonetunteja, maanajoa,soraa, silkat, täryt ym. Eli ammattimaisuus näkyi jo arviossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Mukava kuulla, että teilläkin meni maatyöt nappiin :)

   Poista