Yhteistyökumppanit

maanantai 5. kesäkuuta 2017

Ulko-ovi vihdoinkin tilattu, eikä päivääkään liian aikaisin

Alusta saakka oli selvää, että meille tulee tummanharmaaksi kuultokäsitellyt puupaneeliovet. Kaksin kappalein, toinen pääsisäänkäyntiin ja toinen autotalliin. Koska molemmat ovet tulevat olemaan kovassa käytössä, halusimme pinnasta sellaisen, jota voi ajan myötä käsitellä uudestaan ja uudestaan.

Kokemuksesta viisastuneina hylkäsimme heti HDF levypinnat sekä jossain vaiheessa haaveissa olleen alumiinioven, niiden herkän naarmuuntumisen vuoksi. Sileä maalipinta tummassa ovessa ei toimi meidän perheen käyttössä, kerran kokeiltu. Kahvan taakse osuu helposti rukkaset, lukkopesän alle osuu avaimenperässä roikkuvat avaimet, välillä koirien remmit saattavat kolahtaa oveen, kauppakassit hipasta ovenkulmaa, joskus ovi tulee suljettua kyljellä tönäisten. Ajan myötä vaan oviin tulee jälkiä, eikä niitä voisi peittää muutoin kun ylimaalaamalla koko oven.


Valintamme oli suhteellisen helppo sen jälkeen kun törmäsimme viime syksynä Rakenna & Remontoi messuilla Ovitehdas Vihannon Eiraan. Värinä tosin tulee olemaan tumma harmaa ja oviin tulee potkupellit. Oven viereen tulee 800mm leveä ikkuna.
Painikkeeksi valitsimme Abloyn satiinikromisen Forum 4:n, samanlainen painike tulee myös sisäoviin.

Kuva täältä

Vaikka henkinen ovivalita tehtiin jo puoli vuotta sitten, jotenkin heräsin oven tilaamiseen vasta viikko sitten, eli lähes myöhässä... kesälomista johtuen tilauskanta oli jo täynnä syyskuun alkuun, mutta niin vain saimme meidän ovet vielä elokuun tuotantoon :) Iso kiitos Vihannolle joustavuudesta.

Aiemmassa ikkunakirjoituksessa viittasin myös tuleviin ovivalitoihin. Ennen kun ikkunat menevät tuotantoon, kannattaa huomioida muutama yksityiskohta...
  • Kun oven viereen tulee ikkuna, kannattaa se tilata samalla karmisyvyydellä kuin ovi, näin peitelistan saa istumaan kauniimmin. Meidän tuleva ovi on karmisyvyydeltään 170mm.
  • Kannattaa miettiä, pitäisikö oven vieressä olevan ikkunan ulkokarmin olla oven värinen puukarmi vai muiden ympärillä olevien ikkunoiden värinen puu-alumiinikarmi. Edellisessä talossa meillä oli puukarmi.Uuteen talon olen ajatellut RR23 puualumiinikarmi. Kontrasti ei toki ole yhtä suuri kuin allaolevassa kuvssa, sillä ovihan on myös tumman harmaa.


Kuva täältä


Seuraava mietittävä asia on ikkunan sisäkarmin väri. Olisiko se oven värinen vai muiden ymprillä näkyvien ikkunoiden värinen? Vanhassa talossa meillä oli oven värinen sisäkarmi. Nyt ajattelin laittaa samanlaisen ikkunan kun muualla, eli valkoisella sisäkarmilla. Mutta, minkä värinen välilista sitten pitää olla? Valkoinen vai oven värinen?
Jos oven vieressä oleva ikkuna lähtee lattiatasosta, pitää päättää onko ikkunan alareunan pelti ulkopuolelta muiden ikkunapeltien värinen vai istuisiko paremmin oven kynnyspellin värinen pelti. Vaikka olisi valittu puukehys, tulee ulkopuolelle aina pelti alareunaan. Edellisen talon puukarmin peltiosa oli toimittajan toimesta valittu samaksi kuin muissa kokonaan tummanharmaissa ikkunoissa, järkytys oli kohtalaisen suuri kun näimme sen. Onneksi toimittaja vaihtoi pellin potkupellin väriseksi :)

Ainoa kuva jonka löysin, oli ikkuna murtoyrityksen jälkeen, mutta idea selvinnee :)


Nyt odottelen tehtaalta raakapuumallipaloja, jotta voimme kesällä tehdä mallimaalauksia ja sen myötä antaa tehtaalle värimallin lopullisen oven toivotusta sävystä. Emme haluaisi, että ruskea väri kuultaisi lainkaan (tai ainakaan paljoa) läpi. Olisiko vinkkiä millä muulla kuin Teknoksen Woodexilla kannattaisi testata?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti