Yhteistyökumppanit

lauantai 15. huhtikuuta 2017

Maatyöt urakalla vai tuntitöinä?

Kun budjettikirjoitus sai niin suuren suosion, ajattelin raapustaa jatkoa aiheesta maatyöt. Tämä ehkä yksi vaikeimmin budjetoitavista riveistä rakentamisen alkuvaiheessa, jolloin talon muoto, mitat, sijainti ja korkeusasema ei välttämättä ole vielä varmistuneet ja sen myötä tietenkään pintavaaitusta ja maaperätutkimusta ei ole tehty. Jos tässä vaiheessa pyydät arvion maatöistä, se voi olla ihan mitä vaan, tosin parempi "sekin" budjetissa kun ei mitään. Ymmrtääkseni myös valmistalopaketit tarjotaan ilman maatöitä, eli tässä on myös riski muillekkin kun vain omatoimirakentajille.


Kahden edellisen talon maatyöt tilattiin tuntitöinä ja sillä perusteella olin budjetoinut myös tämän uuden talon. Poikkeuksellisesti päätin pyytää kuitenkin tarjouksen urakasta kahdelta firmalta, toinen jota naapuri suositteli ja toinen jota FB:n raksakimpassa suositeltiin. Sanottakoon tässä välissä, että arvostan suunnattomasti kanssarakentajien suosituksia :)


Tarjousta pyytäessäni, tontilla oli juuri käynnissä vanhan talon purku-urakka. Kävimme paikan päällä katsomassa maastoa, lähetin etukäteen maaperätutkimuksen raportit, perustamistapalausunnon, asemapiirustuksen sekä talon julkkarit. Tarjouksen tuli sisältää kaikki mahdollinen kantojen poistosta valmiiseen sepelipetiin.
Sain lopulta kaksi sisällöltään erittäin asiallaista tarjousta, tosin molemmista meinasin lentää perseelleen... halvinkin oli puolet enemmän kun mitä olin budjetoinut ja tarjouksilla oli hintaeroa keskenään 20% (ilman mahdollista louhintaa). Selvittyäni alkujärkytyksestä, soitin toiselle urakoitsijalle (sille halvemmalle) ja aloimme käymään sisältöä tarkemmin läpi ja miettimään kuinka realistinen se oikein on ja kannattaako urakkamuotoiseen sopimukseen lähteä. Kumpikaan meistä ei tietenkään halunnut joutua maksumieheksi virhearvioille. Haasteellista oli siis arvioida poisvietävän maa-aineksen määrä, sillä pohjatutkimuksessa yhden kulman kohdalla esiintyi kantamatonta vanhaa pintamaata perustussyvyydessä, ja näin ollen poisvietävän maan ja tilalle tuodun kantavan kantavan maa-aineksen tarkkaa määrää ei tehtyjen tutkimusten perusteella voinut todeta.


Päädyimme yhteisymmärryksessä järkevimpään tapaan toteuttaa maatyöt tunti- ja määräperusteisesti. Urakkana otimme kuitenkin naapurin kanssa yhteisen ajopihan pohjat sekä kunnallistekniikan osuuden runkolinjasta yhteiseen haaroituskaivoon saakka.


Mites sitten kävi, kannattiko? No todella kannatti! Pysyimme kutakuinkin alkuperäisessä budjetissamme. Tämähän siis tarkoittaa naisen logiikalla, että saimme säästettyä todella ison summan :) Sillä harkitsimme oikeasti hetken murto-osan urakalla teettämistä, jotta varmasti välttyisimme mahdollisilta vieläkin suuremmilta yllätyskuluilta....


Siinä se sitten olisi, valmiina.

Muutama vinkki sinulle, joka päätät teettää maatyöt tuntitöinä. Jotta laskujen läpikäyminen olisi molemmin puolin sujuvaa (luultavasti joka tapauksessa yllätyt laskun suuresta loppusummasta), suosittelen sopimaan etukäteen ainakin seuraavat asiat:
- Pyydä yksikköhintatarjous kaivinkoneesta (lähelle sitä tonnimäärää mitä tontilla tarvitaan), koneen siirroista, kuorma-autosta sekä apumiehestä.
- Varmista laskutusperusteet, juokseeko laskutus vain silloin kun kone tekee töitä
- Pyydä hinnasto tarvitsemillesi maa-aineksille, joko kuljetettuna tai erikseen tonnihinta + kuorma-auton tuntiveloitus.
- Pyydä maankaatolapuista sekä maa-aineksien punnituksista kopiot laskun liitteeksi
- Sopikaa etukäteen miten kaatopaikkamaksut hoidetaan. Perustatko itse tilin, jolloin laskutus suoraan ilman katteita vai tapahtuuko laskutus urakoitsijan kautta.
- Mikäli urakoitsija tilaa materiaaleja tontille puolestasi, muista sopia etukäteen kateprosentti jonka hän voi lisätä ostojen päälle. Hänellä on hyvin suurella todennäköisyydelä paremmat alennukset kuin sinulla lähi K rautaan tai Meltexiin (jopa katteen kanssa).
- Sovi etukäteen, että haluat kuitit kaikista edelleenlaskutettavista hankinnoista.
- Mikäli urakoitsija käyttää omia varastojaan/välineitään (joista et voi saada ostokuittia) pyydä niistä hinasto etukäteen. Tällaisia voisi olla esim suodatinkangas neliöhinnalla, routamatot, täry sekä mahdollisissa kunnallistekniikan tienylityksissä käytetävät ajosillat, raskassuojat, aidat, uppopumppu ym


Tämän lisäksi on hyvä muistaa budjetoida:
- kaivuulupa
- ulkopuolinen KVV vastaava (usein urakoitsijalla on hyviä yhteistyökumppaneita)
- mahdollinen ajotien uudelleen asfaltointi, mikäli se pitää avata kunnallistekniikkaa varten
- mahdollinen louhinta, aloituskatselmoinnit sekä tärinämittaukset
- louheen saa viedä veloituksetta maankaatopaikalle, mutta kuljetuksesta saa usein pulittaa pitkän pennin. 1 kiintokuutio vastannee vähintään kahta poiskuljetettua kuutiota.

Loppukevennyksenä... hintaero kalliimman tarjouksen louhinnan (urakoitsijalta jota emme siis valinneet)  ja toteutuneen louhinnan välillä (jonka tilasimme itse) oli +590% :)


Ja mitäs sitten kävikään... emäntä meni tuhlaamaan säästetyt rahat unelmakeittiöön :)


Maatöistä kerroin aiemmin täällä... Nyt kun maatyöt on saatettu päätökseen, rohkenen suositella Laatukaivuuta myös muille.
6 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Kesällä alkaa kaivuut ja tää on tosi hyvä lista sitä varten!

  VastaaPoista
 2. Kirjoitin juuri blogiimme, kuinka louhinta ongelmat naapurin vanhan talon takia aiheuttivat meille 20te lisälaskun. Betonielementtitalo.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. http://betonielementtitalo.blogspot.fi/2017/04/maatoiden-jattilaskusta.html

  VastaaPoista
 4. Iso kiitos, hyödyllinen postaus :)

  VastaaPoista
 5. Osaksi tämänkin tarinan innoittamana otin untitöinä. Erityisen huolellisesti valikoin urakoitsijan jota vastaava mestarikin suositteli.

  Ekan laitoin pihalle kun alkoi vaatimaan ihan älyttömiä ja tunnit oli selvää kusetusta. Tokan valinnan kanssa tuli kova kiire ja otin (taas) suosituksesta uuden tekemään. Ihan törkeää kusetusta, onneksi oli nyt valvontakamerat käytössä saatiin edes osa pois.

  Kolmannen otin urakalla, meni oikein hyvin.

  En enää ikinä teetä mitään tuntitöinä.

  Toki näin ei aina käy mutta näin ainakin itse aion menetellä jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että kohdallenne on osunut kahteen kertaan epäluotettava urakoitsija.

   Ehdottomasti kannattaa punnita tarkkaan valitseeko urakan vai tuntitöinä teettämisen huomioiden oman tontin epävarmuustekijät. Jos maaperätutkimuksen ja pintavaaituksen perusteella massat on helppo laskea, varmaan urakka sisältää vain kohtuullisesti riskikerrointa ja valmiiksi tiukalla budjetilla se on turvallisin vaihtoehto. Mikäli taas epävarmuustekijöitä on paljon (louhintaa, mahdollista massanvaihtoa ym.), voisin kuvitella, että urakka lasketaan pahimman mahdollisen mukaan, jolloin se voi olla realistinen, ylihintainen tai jotain siltä väliltä. Miten tahaansa työn teettää, pitää laskutusperusteet sopia yksityiskohtaisesti etukäteen, sillä urakoissakin on usein liitteenä lisätyöhinnasto...

   Toivottavasti loppuprojekti etenee sujuvammin ja vastoinkäymiset olisivat takana, tsemppiä urakkaan...

   Poista