Yhteistyökumppanit

maanantai 6. maaliskuuta 2017

Ikkunahankintoja


Tarjousten vertailu on lähes aina yhtä vaikeaa, ensimmäinen kun tarjoaa mandariinia, toinen klementiiniä ja kolmas satsumaa. Vaikka olisit tarjouspyynnössä speksannut jokaisen yksityiskohdan tarkasti, joudut loppu viimein aina käymään suurennuslasin kanssa läpi tarjouksen ymmärtääksesi mitä olet ostamassa. Nykyään en välttämättä edes yritä saada tarjouksista täysin identtisiä, vaan rakennan eri toimittajien kanssa heidän tarjoamastaan valikoimasta meille parhaan kokonaisuuden ja vertaan sitten niitä keskenään. Välillä vaakakupissa painaa enemmän kokonaishinta, välillä laatu ja hyvin usein positiiviset kokemukset tai suositukset. 

Ikkunatarjouspyynnön liitteenä lähetin toimittajille pohjat ja julkkarit sekä kerroin toivovamme värin (sisältä valkoinen, ulkoa tumman harmaa). Tarjouksen tuli sisältää myös kuljetus ja asennus. Ikkunoiden ei tarvinnut olla parhaalla U arvolla, riitti että ikkunat olivat enintään 0,8 ja lasiliukuovi 1. Kahden kiinnostavimman kanssa lähdin tarjousta hieromaan tarkemmin, olihan tarjouspyyntöni ollut aika ylimalkainen, joten sen mukaisia olivat myös tarjoukset  

Mitä olemme nyt tarkentaneet…

 • Puitteiden väri: ulkopuoli RAL 7024, sisäpuoli Tikkurilan Paperi, muutenhan valkoinen on aina kellertävä listavalkoinen
 • Ikkunalasielementin välilistan väri: musta. Aiemmissa taloissamme on välillä ollut aika riemun kirjavaa listaväriä (ruskea, valkoinen, harmaa, musta), riippuen oliko kyseessä normi ikkuna, liukuovi, paloikkuna tai puukarmissa oleva lasi (ulko-oven vieressä tai saunassa), jolloin elementit on valmistanut joku alihankkija. Nyt kaikissa, myös muiden valmistamissa tuotteissa, pitää olla sama väri.
 • Hyttyspuitteen väri: RAL 7024, tarjouksessa ei ollut väriä alun perin lainkaan. Kannattaa myös varmistaa kuinka se kiinnitetään puitteeseen (edellisessä talossa klipsusysteemi ei toiminut, vaan tuulenpuuskassa lensi aina pois paikoiltaan)
 • Liukuovi tulee toiselta valmistajalta (tosin sisällytetty kokonaistarjoukseen), joten samassa tilassa olevien muiden ikkunoiden puitteet tulee olla samalla karmisyvyydellä ja samanlaisella karmiprofiililla.
 • Liukuovesta halusin valmistajan oman tuotekortin liitteeksi. Liukuoven vakiokahva ei oikein ollut mieleinen (liian pyöreä), kysymällä sen sai vaihdettua kantikkaampaan (sitä tosin ei mainostettu missään).
 • Saunanikkunan puusävy piti tarkentaa. Tarjouksessa oli TM 1801, joka on kirkas käsittely, jolloin karmi on vaalea (mänty). Meille tulee luultavasti taas lämpöhaapaa lauteet ja seinät, joten sävyksi valittiin TM1804, kuten edellisessäkin talossa
 • Saunan ikkunan haluamme huurrettuna, vaikkakin kaupunkikuvatoimikunta halusi katujulkisivuun lisää ”actionia”, olisikohan kirkas lasi tuonut sitä riittävän määrän, saunan ikkuna kun on kadulle päin
 • Olemme myös pyytäneet optiona lisähinnan huurtumattomille laseille (joita ei nyt oteta) sekä aurinkosuojalaseille etelä- ja länsi-ikkunoihin (näillä näkymin otetaan), mutta vielä pitäisi päättää millä valonläpäisy%lla ja –lämpökuorma%lla.
 • Edellisessä talossamme olohuoneen isot ikkunat osoittautuivat haasteelliseksi verhoja hankittaessa, haluamissani malleissa kun oli maksimi leveys ja maksimi korkeus. Jouduimme tekemään kompromissin ja hankkimaan kaksi erillistä verhoa / iso ikkuna, jolloin väliin jäi muutaman sentin ikävä rako. Nyt olemme suunnitelleet isot ikkunat joko kahdesta erillisestä ikkunasta (halvempi, mutta pystypalkista tulee leveä ja päälle pitää virittää lista) tai yhdestä isosta johon tulee kiinteä pystypalkki (kalliimpi, mutta pystypalkki kapeampi ja kauniimpi). Kiinteälle ikkunalle olemme siis pyytäneet optiona lisähinnan, tätä emme ole vielä lopullisesti päättäneet.
 • Ulko-oven viereisen ikkunan karmisyvyys tulee olla sama kuin ulko-ovessa
 • Helojen väri (ja malli) määriteltävä, alkuun ajattelin valkoisia, sitten ne muuttui matta hopeaksi ja nyt olen taas kallistumassa valkoiseen… mutta kääk, onko ne listavalkoiset? Kellastuuko ne? Pitääpä vielä selvittää…
 • Asennuksen haluan AINA sisältyvän tarjoukseen, sillä haluan että kokonaisvastuu on toimittajalla.
 • Varmistin, että kaikki tuotteet tulevat samalla kuljetuksella (myös se liukuovi), ettei nostokalustoa tarvitse tilata useaan kertaan
 • Varmistin kuka hankkii tontille imukupit isojen lasien ja liukuoven nostoa varten.

Tämän lisäksi on hyvä tarkastaa...

 • Oikea/lopullinen aukeamissuunta (oikea, vasen, kippi ylhäältä tai alhaalta, DK). Meillä hätäpoistumisteitä, kylppäriä ja kodaria lukuun ottamatta muut ikkunat vaihtuivat kiinteiksi.
 • ikkunoiden koot on varmasti oikein
 • aukkoon tarvittava asennusvara, ensimmäisessä tarjouksessa meillä vaihteli asennusvara kaikissa ikkunoissa ihan randomisti.
 • kuinka ikkunan saa vaihdettua jos se syystä tai toisesta hajoaa… meidän tapauksessa mietin saako isot ikkunat vaihdettua ulkokautta niin ettei rappausta tarvitse rikkoa.

Oletuksena on, että…

 • Toimittaja on tarjonnut oikeanlaisia lasielementtejä oikeisiin käyttökohteisiin (laminointi, karkaisu, palo ym.)…. Näitä en itse haluaisi lähteä kyseenalaistamaan.
Listasta puuttuu varmaan muitakin hyödyllisiä vinkkejä, lisäilkää niitä kommenttikenttään niin tästä saa seuraaville kilpailuttajille hyvän tsekkilistan


Kuva Jan Tuomisto / edellinen koti 
 Meidän ikkunatoimittaja ratkeaa tällä viikolla…


11 kommenttia:

 1. Todella hyvä ja hieno lista saanko linkata tämän omalle sivullekin sitten kun kirjoitan ikkunoista?:)

  Itselle tuli uutena, ettei kiinteisiin ikkunoihin saa sälekaihtimia. En ole niin verho ihminen.

  Ja kuulin myös kommentin, ettei esim. screen kaihtimia voisi laittaa tuollaisiin aurinkokalvoikkunoihin jonkun syyn takia (tätä pitää varmistaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai voit linkata :) Kyllähän kiinteisiin ikkunoihin voi sälekaihtimet laittaa, mutta ne tulee pinta-asennuksena. Me päädyimme edellisessä talossa Luxaflexin Silhouette ja Twist verhoihin. Tykkäsin, kun niissä sai valoa ilman että tarvitsi koko verhoa avata.

   Poista
  2. ...ja vielä niistä aurinkoisuojatuista ikkunoista, kuulemma sellaisia kaihtimia ei saa laittaa missä on alumiinifolio. Lasi voi lämmetä liikaa ja hajota. Eli screen kaihtimia voi laittaa, mutta pitää olla tarkkana millaisen kankaan valitsee.

   Poista
 2. Siis haluaisin sälekaihtimet sisälle ikkunoihin ja kiinteisiin ei saa sisälle. Oon tottunut aina laittamaan sälkkärit kiinni, etenkin kuumina päivinä (ne estää tosi hyvin lämmön sisääntuloa jo itsessään).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta. Pinta-asennetut sälekaihtimet on kurja pitää puhtaana. Mutta käyppä vilkaisemassa niitä Twistejä tai Silhuja, mä oon ihan hurahtanut niihin :)

   Poista
 3. Wow. Kaikkea sitä taas pitääkin ottaa huomioon! No, onneksi mies on näistäkin vastuussa, niin voin itse keskittyä vaikkapa kuraeteisen kaappien värisävyyn tai muuhun vähemmän aivotyötä vaativaan hommaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuraeteinen on ihan yhtä tärkeä, ja varsinkin värit... niitä kun pitää aika monta vuotta jaksaa katsella kyllästymättä :)

   Poista
 4. Ja hei, kerro lisää noista Luxaflexin verhoista, sen tapaisia oon itekin katellu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitan siitä pikimmiten oman postauksen, juuri tänään juttelin edustajan kanssa (Ulla Uitto, suosittelen). Joudutaan pienentämään yhtä ikkunaa, sillä se ylittää leveydeltä maksimimitan mitä haluamaamme verhoa on saatavilla. Eli jos on tulossa leveitä ja / tai korkeita ikkunoita, kannattaa verhoasiat suunnitella jo ennen lopullisia ikkunapäätöksiä.

   Poista
 5. Hyvä lista, juuri ajankohtainen meillekin (just samasta aiheesta julkaisinkin) ja uusia vinkkejäkin sain, kiitokset! Tai siis onhan nuo ikkunatarjoukset tuossa pöydällä pyörineet jo pari kuukautta ja pitäisi tarttua niihin taas tosimielellä, huokaus...tärkeä mutta monelta osin niin epäkiinnostava osa-alue tässä kilpailutusvaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) mullakin iso pino tarjouksia odottaa lopullisia valintoja... pitäisi vaan tehdä päätökset, yksi kerrallaan...

   Poista